premahvane-na-benki

Диагностицирането и премахването на бенки е част от рутинните дейности извършвани в МЦ „Свети Пантелеймон“.
Можете да запазите час за преглед при наш специалист на телефон 02 815 53 40.

В следващите редове нашите специалисти дерматолози, са дали отговори на всички най-често срещани въпроси за бенките.

Всеки от нас има бенки по тялото си. Те могат да бъдат различни по вид-малки, по-големи, по-трудно забележими, по-релефни, по-тъмни или по-светли. Най-често бенките се появяват в детството, но това може да стане и през пубертета, и някои от тях нарастват с времето. Наличието на бенки по тялото понякога може да доведе до усещане за дискомфорт, затова често се питаме дали те са опасни и могат ли да бъдат премахнати. В подобен случай е необходима консултация с опитен дерматолог-професионалист, който да прецени индивидуалната ситуация и да предложи подходяща терапия.

1.Какво представляват бенките?
Бенките (Невуси) са кожни петна, които се появяват поради завишени нива на меланоцити (клетки, съдържащи пигмента „меланин“) в епидермиса. Обикновено са доброкачествени , но могат да се изменят в злокачествено образувание, което да стане причина за развитие на кожен рак. Някои от тях са по-малки, а други – по-големи и могат да нараснат значително, което да причини дискомфорт и да бъде опасно за здравето. Бенките се появяват през целия живот и могат да бъдат червеникави, други – по- тъмни или по-светли. Важно е да се отбележи, че хората с по-светла кожа са предразположени към тези образувания.

2.Какви видове бенки съществуват?
– Вродени (Конгенитални) – появяват се след раждането или в ранното детство. Техните размери варират от много малки до по- едри. Някои от тях може да нараснат с времето.
– Придобити – обикновено това са най-често срещаните бенки . Важно е тяхното количество – ако са разположени начесто и с по-голям брой, това може да бъде рисков фактор за рак на кожата.
– Атипични (Диспластични) –това са най-опасните за здравето бенки, локализирани най-често по лицето. Отличават се с наличието на повече от един цвят и неравни краища. Ако установите, че имате такива образувания, е необходимо да се консултирате с опитен дерматолог.

3.Защо се появяват?
Наличието на бенки се дължи на групирането в кожата на меланоцити (клетки съдържащи пигмента меланин, който те произвеждат). Най-често предразположени са хората с руса коса, лунички и по-светла кожа, но бенки се появяват и в течение на годините, както и в резултат на патологични процеси в кожните структури. При излагане на слънце се стимулира производството на меланин в кожата.

4.Какви са методите за премахването им?
Съществуват много методи за премахване на бенките – хирургическо изрязване, лазерно отстраняване, електрокоагулация, но някои от тях причиняват дискомфорт, болка и могат да останат белези. Един от най- модерните и революционни методи за третиране на бенките е с помощта на plexr технологията.
Основните предимства:
– Бърза, безболезнена процедура.
– Минимален риск от усложнения.
– Не се засягат околните тъкани.
– Не оставя белези и синини.
– Бърз ефект-най-често е нужна само една процедура.
– Бърза регенерация на третираната област.

И все пак, когато бенката бъде преценена като проблемна според местоположението или видът й след направена дерматоскопия, следва тя да бъде изрязана и изследвана от специалист морфолог, който дава становище относно нейния тип.

5.При кои хора премахването на бенките е препоръчително?
– Хора с много светла кожа.
– Когато Вашият лекар- дерматолог прецени, че бенката представлява риск за Вас.
– Хора, при които бенките създават дискомфорт при триене с дрехи/бижута.
– За тези, които искат по-красива и чиста кожа.
– Фамилна обремененост с подобен проблем.

6.Кой може да прецени кои образувания да се отстранят?
Лекарите дермато-венеролози са тези, от чиято компетентност е преценката за поведението спрямо бенките и новообразуванията. Освен тях и лекари от други медицински специалности (най-често хирургически), които са придобили квалификация за работа с дерматоскоп могат да дадат такава преценка. При достатъчен опит на специалиста тази преценка може да се извърши и с лупа. Дерматолозите в МЦ „Свети Пантелеймон“ разполагат с богат опит в оценката на разновидностите при бенките според техния вид и местоположение. При консултация с наш специалист Вие получавате индивидуален подход към Вашата ситуация, професионална оценка и терапия. При необходимост се извършва отстраняване с последваща морфологична диагноза на взетата биопсия.

7.Какво ще научим по време на консултацията с дерматолог?
При първата среща с наш специалист ще обсъдите желаната промяна. След като Вашият лекар прегледа бенките, ще Ви предложи най- подходящите за Вас варианти . Ще получите информация за това как да се подготвите за процедурата, какво представлява и колко време продължава, възможните ползи и рискове и колко процедури са нужни.

8.Как да се подготвим?
Не е нужна предварителна подготовка – интервенцията е безкръвна, в повечето случаи не се поставя превръзка.
В случаите, в които се налага хирургична отстраняване с цел вземане на материал за биопсия, би било по-добре, ако предварително зоната е обезкосмена. При такъв подход се налага носенето на превръзка за период от 5 до 10 дни.

9.Кога не се препоръчва премахване на бенките?
Обикновено отстраняването на бенки не се препоръчва при деца до 12 години. Консултацията със специалист дава най-точен отговор на всеки такъв въпрос.

10.Колко време продължава отстраняването на една бенка?
Продължителността зависи от приложения метод , както и от вида на бенката. Най-често за премахването на плоска бенка са необходими около 20 минути.

11.Къде се извършва отстраняването?
Отстраняването на бенки се извършва в регистрирана по Закона за Лечебните Заведения структура, в която има операционна зала обурудвана според изискванията за дневна и амбулаторна хирургия. Медицински Център „Св. Пантелеймон“ разполага с такава операционна зала, в която оперативните интервенции се извършват от доказани специалисти.

12.Боли ли по време на процедурата по отстраняване?
Това зависи от прилагания метод. При използване на лазерно отстраняване ще усетите леко изтръпване. При оперативните методи се прилага местна упойка, за да се отстрани болката и да се намали усещането за дискомфорт.

13.Колко процедури са необходими?
За повечето методи е достатъчно еднократно отстраняване на бенка, но понякога, в много редки случаи може да има остатъчни клетки, невидими с просто око, в резултат на което да се наблюдава прорастване – рецидив.

14.Кой сезон е най-подходящ?
За предпочитане са есента и зимата, особено при лечение на бенки по откритите части на тялото. Тук изключваме случаите, когато отстраняването на бенката е наложително и не бива да се отлага.

15.Как да се грижим за себе си след премахването?
Обикновено не се налага поставянето на превръзка. Препоръчва се предпазване на третираното място от излагане на слънце, навлажняване, триене, както и използването на слънцезащитна козметика в продължение на 15-20 дни.

16.Възможни рискове.
Нежеланите ефекти са рядкост при лечението на бенки. Понякога са възможни повторни прораствания вследствие остатъчни клетки след електрокоагулация или поява на белези след някои от другите методи. С добри естетични резултати е приложението на СО2 лазер, но не е препоръчителен за всеки вид бенки. Най-важна си остава оценката на вида на бенките преди тяхното отстраняване и резултатът от биопсията.

17.Без белези.
Ние в МЦ „Свети Пантелеймон”, разполагаме с най-ново поколение лазер за премахване на белези, който след премахване на кожни образувания в редките случаи, когато има белег, може да ги заличи.

18.Избор на лекар.
На последно място, но не и по важност е правилният избор на лекар. Това е решаващият момент по пътя към желаната промяна. За да останете доволни от резултата , е необходимо да потърсите професионален подход на специалист с дългогодишен опит. Ние от МЦ “Свети Пантелеймон “ и нашите дерматолози сме на Ваше разположение за въпроси, консултации и терапия на бенките. Вярваме, че заедно можем да постигнем мечтания резултат.

19.Какви други кожни образувания се премахват в МЦ „Свети Пантелеймон“?
Можете да разчитате на нас и за отстраняването на други нежелани образувания.
Ние предлагаме премахване на:
– Липоми;
– Фиброми;
– Атероми;
– Фурункули (циреи) ;
– Ксантелазми;
– Папиломи;
– Брадавици;
– Кондиломи;
– Кератоми;
– Отстраняване на белези;
– Лечение на спукани капиляри;
– PLEXR естетични процедури.
Премахването може да се извърши според естеството на образуванието хирургически, с лазер, с PLEXR, с електрокоагулатор, или химически.

Цени на лазерни естетични процедури

Цени на процедури с Plexr

Задайте въпрос или запазете час на телефон 02/81 55 340 или на 0700 17 012

Related Posts