Атопичният дерматит е актуална тема в грижата за децата. Той е често срещано възпалително хронично заболяване при около 20% от тях, като при някои се развива още от кърмачета, докато при други настъпва в периода 1-5 години. Основните симптоми са наличието на суха, зачервена, напукана и груба  кожа, с обриви и силен сърбеж. Най-често обривите се локализират по шията, китките, глезените, коленните ямки, лакътните гънки, по седалището и по краката. Сърбящата и зачервена кожа е причина за неспокойното поведение на децата.

Проучванията подсказват, че честотата му в Европа е около 20 % у децата и между 7 и 14 % у възрастните, което го прави най-честото кожно заболяване при децата.

Причините за атопичен дерматит у децата не са напълно изяснени, но се счита, че основна роля има нарушението на хидролипидния слой. Налице са имунологични и структурни промени в кожата. Съществува и наследствено предразположение, особено, ако един от родителите е бил засегнат, и в по-късна възраст заболяването се асоциира с астма, алергии, сенна хрема и конюнктивит.

При децата с атопичен дерматит обикновено се установяват червени, сухи, сърбящи плаки по кожата. Възможно е да се образуват мехури, сълзене, корички или рани от инфекция.

При кърмачетата се локализира по лицето, скалпа, ръцете и краката, а при по-големите деца засяга само сгъвките на лактите и задната част на коленете.

Чувствителната кожа при тези пациенти може да се раздразни от изпотяване, топлина, груби дрехи с дразнещи тъкани и влакна. Причина за това могат да бъдат и някои препарати, сапуни и почистващи средства, парфюми и др.

При част от децата с атопичен дерматит могат да се развият алергии към храни (мляко или яйца), животни, акари, прашец и треви.

Атопичният дерматит протича в 2 фази – остра и латентна. По време на акутната фаза кожата е силно раздразнена, зачервена и сърбяща. Налице са неспокойно поведение и нарушение на съня при детето. Сухата и сърбяща кожа е причина децата да се чешат, което влошава протичането на заболяването. По този начин се уврежда защитната бариера на кожата и се създават благоприятни условия за растеж и размножаване на бактерии – предимно Staphylococcus Aureus, които са в основата на кожната инфекция. Тя задълбочава симптомите и прави кожата още по-раздразнима и сърбяща: порочен кръг, известен като атопичен цикъл на кожата.

През латентната фаза симптоматика липсва.

С помощта на подходяща медицинска козметика проблемът с атопичния дерматит при деца се решава бързо и лесно. За да се намали дискомфортът по време на пристъп и да се удължи времето между пристъпите, е необходимо да се спазва добра хигиена и да се овлажнява кожата. Хидратацията в извънострия период спомага за намаляване на сухотата и облекчава симптомите при следващ пристъп. При обостряне на състоянието, освен овлажняването, е важно да се използва и специална козметика или медикаменти след консултация с дерматолог или педиатър.

Лечението включва грижа за кожата, хигиенни мерки за подобряване на околната среда, щадящо хранене, алтернативни и допълващи лечения и приложение на медикаменти.

  1. Вани с хладка вода, траещи 10-20 мин. Не бива да се използва гореща вода, която би влошила още повече състоянието на кожата. Ваните с разреден разтвор на калиев перманганат или със смрадлика се използват, когато има инфектирани кожни лезии.
  2. При по-големи деца и юноши могат да се добавят малки количества масла за баня. Въпреки че е за предпочитане да не се използва сапун, ако това се налага, то тoй трябва да бъде с неутрално Ph
  3. Емолиенти. Хладките бани трябва да бъдат последвани от незабавно нанасяне на успокояващо средство върху цялата повърхност на кожата, за да се запази влагата.
  4. Хигиенни мерки за подобряване на околната среда. Децата с атопичен дерматит не бива да пребивават в среда с цигарен димЗадържащите прах предмети и материи в дома трябва да бъдат намалени до минимум, почистването трябва да е редовно. Домашните любимци могат да влошат атопичния дерматит. Трябва да се следи да не се развиват плесени в помещенията.
  5. Новите дрехи трябва да се изпират преди обличане. Дрехите да се перат с течен, а не прахообразен перилен препарат. Изплакването следва да бъде в два или повече цикъла. Дрехите трябва да са памучни, удобни, широки и подходящи за температурата на средата. Добре е през зимата да се използва овлажнител на въздуха, а по време на летните горещините да има климатик.
  6. Щадящо хранене. Децата с установени алергии към храни не трябва да приемат храните, към които са алергични. Децата, които нямат установени алергии също трябва да избягват алергизиращи храни. Кърменето се препоръчва и насърчава.
  7. Алтернативна и допълваща медицина. Допълнителният прием на витамин Е и витамин Д също подобрява атопичния дерматит, но приемът на тези витамини трябва да става внимателно и не за дълги периоди от време, защото те могат да се предозират.
  8. Медикаментозно лечение. Предприема се при обострени симптоми, тежко протичане на заболяването и вторични кожни инфекции.

Прогнозата на заболяването сравнително добра. При около 40-60% от децата до 5 годишна възраст то постепенно отшумява. Кърменето, както и храненето с хипоалергични адаптирани млека, имат известен протективен ефект.

Атопичният дерматит е хронично състояние и нерядко сложно за лечение. Най- важният симптом при него е постоянният сърбеж, който влошава качеството на живот на болните. Задължително е да има колаборация с пациента, в случая и родителите. Това е най-лесният начин да се редуцират емоционалните аспекти на връзката лекар – пациент – родител.

Автор: д-р Мирона Димитрова, педиатър

В Медицински център „Свети Пантелеймон” работим с едни от най-опитните и добри педиатри в София. Лекарите, които работят при нас, следват най-новите тенденции в педиатрията и постоянно разширяват своите знания и умения. Всеки един от тях има дългогодишен опит в диагностиката и лечението на разнообразни заболявания при деца. Запознайте се с нашите лекари тук.

Запишете своя час за консултация на телефон 02/ 81 55 340 или на 0700 17 012.

Related Posts