С настъпването на есента и тръгването на ясла или детска градина, темата за детския имунитет става все по-актуална. Причината е, че той е изправен пред нови предизвикателства, като вредни фактори на околната среда, по-ниски температури, контакти с повече хора, живот в условия на пандемия и опасността от заразяване. Именно затова, е важно навреме да се погрижим за детския имунитет.

За разлика от възрастните, имунната система при децата не е достатъчно зряла, за да се справи адекватно с факторите, на които е изложена.

Със спадането на температурата в преходния сезон се създават подходящи условия за лесното преживяване и разпространяване на грипния вирус, както и много други вирусни и бактериални причинители. Това е подходящият момент, в който трябва да подсилим имунната система на детето.

На първо място трябва да предотвратим възможността детето да се разболее, като се препоръчва:

 • правилно хранене – то е важно за набавянето на витамини и протеини, които подобряват имунния отговор;
 • добра лична хигиена;
 • ограничаване на контакта с болни;
 • използване на индивидуални кърпи и прибори;
 • поне три часа дневно на чист въздух.

Как да подсилим имунитета през есента?

Най- ефективна е естествената имунна стимулация, която се постига с осигуряване на здравословно хранене, включващо:

 • прием на пресни зеленчуци – броколи, зеле, карфиол, които са богати на каротин и осигуряват витамин А, важен за зрението. Съдържат също антиоксиданти и желязо. Важни за силна имунна система са и морковите, цвеклото, картофите и ряпата – всички те са естествен източник на витамин С, фолиева киселина, бета каротин, а имат и висока хранителна стойност;
 • риба – източник на калций и фосфор;
 • млечни продукти – с пробиотично действие, набавят калций и протеини;
 • месо – приемът му е важен за правилното функциониране на имунната система.

Важен за силния имунитет на детето е и спортът. Той не само приучава към отговорност, постоянство и упоритост, но също развива физиката и укрепва съпротивителните сили на организма.

Осигуряването на пълноценен сън в затъмнена и добре проветрена стая – необходим за синтеза на мелатонин, е важен елемент за физическото и емоционално възстановяване.

Какво да направим ние за имунната система?

 • Хранителните добавки с доказано добър имуноукрепващ ефект са черен бъз, ехинацея и джинджифил, които се прилагат профилактично или лечебно.
 • Витамин С – известен антиоксидант, който предпазва от настинка и грип, като елиминира патогените от организма. Най-добър източник са свежите плодове като портокал, лимон, грейпфрут, киви и др.
 • Цинк – профилактичният му прием осигурява правилното поддържане на нивата на растежния и други хормони, както и правилен растеж при децата. Има отношение към здравето на централната нервна система, за нормално храносмилане, добро зрение и здрава кожа.
 • Витамин Д е особено важен за здравината на костите. Синтезира се при излагане на слънце, а през есента организмът го синтезира в по-малки количества, затова е необходим допълнителен прием на 400-800 Е/дневно
 • Пчелен прашец – съдържа витамини от В-комплекс, незаменими аминокиселини, нуклеинови и мастни киселини и оказва положителен ефект в укрепването на имунната система.
 • Горски плодове – съдържат пигмент антоцианин, който има антиоксидантни свойства, витамини А и С.
 • Естествените продукти мед, джинджифил, мащерка, канела, куркума имат общо укрепващо организма действие.
 • Приемът на коластра, като средство с имуноукрепващо действие – тя съдържа имуноглобулини А, G и M, лактоферин, лизозим, цитокини и растежни фактори и компоненти на комплемента. Те предпазват мембраните на клетките на респираторния и гастроинтестиналния тракт от инфекциозни агенти, имат важна роля в изграждане на хуморалния имунен отговор, осигуряват защита в острия стадий на инфекцията. Лактоферинът има неспецифично защитно действие, предпазва от вируси, бактерии и гъбички.
 • Някои хомеопатични средства за подобряване на имунитета: Силицеа, Ехинацея, Осцилококцинум и др. Изборът е съобразно честотата, вида на заболяванията и индивидуалните особености в протичането им при всяко дете.
 • Могат да бъдат използвани и имуномодулатори, които повишават както естествения имунитет, така и придобития имунитет, чрез активиране на Т- и В-лимфоцитите и увеличаване продукцията на имуноглобулини. Преценката за включването им е след преглед от педиатър.

Автор: д-р Мирона Димитрова, педиатър

В Медицински център „Свети Пантелеймон” работим с едни от най-опитните и добри педиатри в София. Лекарите, които работят при нас, следват най-новите тенденции в педиатрията и постоянно разширяват своите знания и умения. Всеки един от тях има дългогодишен опит в диагностиката и лечението на разнообразни заболявания при деца. Запознайте се с нашите лекари тук. Запишете своя час за консултация на телефон 0700 17 012.

 

Related Posts