Диагностицирането и лечението на липоми е част от рутинните дейности извършвани в МЦ „Свети Пантелеймон“.

Можете да запазите час за преглед при наш лекар специалист на телефон 02 815 53 40.

В следващите редове нашите лекари, са дали отговори на всички най-често срещаните въпроси свързани с липомите.

1.Какво представлява липомът?
Липома, в превод от латински lipos (мазнина), представлява доброкачествено образувание (тумор) на мастната тъкан с овална или неправилна форма, разполагащо се най-често подкожно, но така също и в различни други тъкани, органи и телесни кухини. По-често се установява при жени между 30 и 50 години, но е възможно да възникне и при мъже, както и в друга възраст.

2.Къде се появяват липомите?
Най-често се появяват по гърба, шията и седалището, по главата, но е възможна и по-различна локализация – например в мускулите, около вътрешни органи- бъбреци, бели дробове, също около миокарда, в мозъчната тъкан, в костите, в ставните кухини, медиастинума , в млечната жлеза и др.

3.Защо се появяват?
Водещи причини за поява са:
– Увеличено образуване на мастна тъкан;
– Хормонални нарушения;
– Увреждане на черния дроб;
– Неправилно хранене;
– Ендокринни проблеми;
– Фамилна обремененост;
– Панкреатит;
– Понижен имунитет;
– След травми.

4.Как се развиват?
Липомите продължават да се развиват и да нарастват дори когато имунитетът е понижен. В началото образуванието е меко , но с нарастването е възможно да се уплътни. Характерно за някои видове е , че те са ограничени от заобикалящите ги тъкани и структури и не се разпространяват в тях. Грешка би било сами да се опитвате да определите дали образуванието е отграничено или не от околните тъкани. Преценката на това качество се извършва от специалист и е от решаващо значение за поведението по-нататък.

5.Какви усложнения могат да възникнат при развитие на липом?
С нарастването си образуванието може да притисне нерв и да причини болка, или даден кръвоносен съд, и това да доведе до нарушено кръвоснабдяване на даден орган или тъкан. Други възможни последици са запушване и кръвотечение , когато се намират в кръвоносен съд или в червата. Не са изяснени причините, поради които такива образувания могат да се преобразуват в злокачествени.

6.Как се диагностицират?
При диагностицирането е необходимо да се уточни фамилната история на пациента, неговите оплаквания, локализацията, броя и консистенцията на липомите. При необходимост се прави скенер, което е най-подходящо изследване за откриване на такъв вид образувания във вътрешните органи.

7.Какви са оплакванията?
Най-често липомите не са болезнени, но в зависимост от разположението си могат да бъдат причина за различни оплаквания:
– Естетическа деформация, създаваща усещане за дискомфорт и ниско самочувствие.
– По хода на нервите или близо до кръвоносен съд, при нарастване причиняват, натиск, който се усеща, като болка, изтръпване и т.н.
– Ако са разположени във въздухоносните пътища, могат да причинят частично или пълно запушване.
– В хранопровода – рефлукс, затруднено гълтане, тежест.
– В червата – кървене, запушване.
– В ставните кухини – болка, нарушена функция.
– В гръбначния мозък – притискане на съответната част, в която се намират и нарушена функция с неврологична симптоматика.

8.Какви са методите за лечение на липоми?
Съществуват разнообразни методи за лечение.
Липомите с размери най-често до 2 см., но и по-големи. Могат да бъдат премахвани инжекционно посредством инжектиране на специални препарати. Обикновено са необходими между 1 и 2 процедури. При този метод се може да се наблюдава намаляване размерите на липома до пълното му изчезване в рамките на около 2 месеца. Този метод не се практикува рутинно.
Хирургична ексцизия (отстраняване) е високоефективен метод при който се отстраняват липоми с размери от 2 до 4 см и по-големи. Единствения недостатък при него е че е възможно да остане малък белег.
Пункционно-аспирационен метод е друга техника, посредством която се отстраняват липоми без белези. При него в липома се вкарва специална игла която извежда неговото съдържание. Основен недостатък на този метод е че има висок риск от рецидив, тъй като капсулата на липома не се отстранява.
Радиохирургията е друг метод за отстраняване на липоми при който не остават белези. При този технология се отстранява образованието заедно с капсулата.
– Необходимо е да се консултирате с опитен хирург, който след преглед, да Ви препоръча най-подходящия за Вашия случай метод.

9. Кога е препоръчително хирургичното отстраняване на този вид образувания?
– При чувство на дискомфорт.
– При усещане на болка.
– След като се открие липома.
– При установяване на секреция.
– При ясен естетичен дефект.
– След травма на образованието.
– Променена форма, цвят, консистенция.

10.Оперативно премахване или защо е нужна операция?
Важно е навреме да се консултирате с хирург, за да се избегнат усложненията на липомите и усещането за дискомфорт, а също и неприятния естетичен вид.

11.Как протича отстраняването на липом?
Оперативното премахване на тези образувания се извършва се под местна анестезия и обикновено операцията продължава около 20 минути. Рядко се налага опериране след приемане в болница и обща анестезия – при по-големи липоми.

12.Какво се прави след операцията?
Необходимо е да следвате съветите на Вашия лекар. След хирургичното премахване на образуванието се препоръчва хигиена на този участък, не трябва да се мокри и да се излага на слънчева светлина. Не се препоръчва посещаване на сауна или басейн скоро след операцията на липома. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако установите някакви промени в тази област.

13.Колко дълго продължава възстановяването?
Премахването на липом е малка хирургична интервенция, която се извършва в рамките на 1 ден и най-често пациентите веднага могат да се приберат вкъщи, тъй като възстановяването е бързо. При по-големи образувания или такива по видимите части на тялото след оперативното им отстраняване се поставя дрен и пациентът е с временна нетрудоспособност, но това се случва рядко.

Разбери къде се намираме.

Задайте въпрос или запазете час с наш лекар специалист на телефон: 02/81 55 340

Related Posts

Като част рутинно лекуваните заболявания в Медицински център Свети Пантелеймон, бихме искали да отбележим, че атерома...