Като част от рутинните дейности на Медицински център „Свети Пантелеймон“ ние успешно лекуваме циреи и карбункули.
Можете да запазите час за преглед при наш хирург на телефон 02 815 53 40.

В следващите редове доцент Димитър Лулчев се е постарал подробно да ви запознае с всичко най-важно за това заболяване.

Циреят и карбункулът принадлежат към най-тежките и чести гнойни инфекти на кожата и кожните придатъци.

Цирей (фурункул)

– Какво е фурункул?
Циреят, в превод от латински furunculus ( крадец, разбойник), е остра гнойна инфекция на косменото легло (фоликул) и космената мастна жлеза.
Инфекцията се причинява от гноеродни бактерии (най-често стафилокок, Staphylococcus aureus) и се разпространява и в околните тъкани. Стапянето (в следствие некроза) на засегнатите тъкани води до образуване на гнойна кухина – абсцес.
Засягането само на косменото легло – фоликула – се нарича фоликулит (гнойна пъпка) и може да предхожда цирея.
цирей - фурункулцирей - фурункул

– Къде се появява фурункулът?
По окосмените участъци на кожата. Възможна е появата на повече от един цирей едновременно на различни места по тялото – в тези случаи е налице фурункулоза (сравни с карбункул).

– Какви са оплакванията при това заболяване?
Субективно в началото може да има сърбеж, който постепенно прераства в болка. Околността на цирея е зачервена, затоплена. В напредналите си стадии той може да доведе до повишена телесна температура. Болката, отокът, зачервяването и температурата водят до нарушена функция на засегната част от тялото: така се изявяват петте класически симптома на възпалението.

● Какво е развитието на фурункула?
С напредване на инфектния процес клетките, изграждащи космения фоликул и космената мастна жлеза започват да се стапят (некротизират). В кухината на фуликула нахлуват няколко разновидности на белите кръвни телца (левкоцити) и тъканна течност. Изброените клетки, некротичната маса и течната съставка създават гнойна колекция със сиво-черна зона в центъра на фурункула, от който стърчи косъмът – „жило“ на цирея, който в естественото си развитие („узряване“) може да се отвори спонтанно. Това води до „самоизлекуване“, което не винаги е пълноценно.

● Циреят може да доведе до тежки усложнения:
● Местни: развитие на флегмони с опасност за анатомичните структури на засегната област (пример: флегмон на гърба на ръката с опасност от унищожаване на двигателния апарат на ръката).
● Разпространение на инфекцията по лимфните пътища с развитието на лимфангит и лимфаденит (инфекция на лимфните „жлези“)
● Гнойни метастази (разсейки) в отдалечени органи – далак, черен дроб, бял дроб, мозък, костен мозък. Тези разсейки могат да доведат до развитие на инфаркти и/или гнойници в тези органи.
● Сепсис – „отравяне на кръвта“ с опасност за живота и развитие на „метастази“ (разсейки) в отдалечени органи (вж. по-горе), което затваря изключително опасен порочен път.

– Цирей лечение (как се лекува)?
Консервативно и/или оперативно:
● Консервативно: чрез компреси, грейки, различни мазила. Тези методи имат за цел ускоряване на „узряването“ на цирея и спонтанното му отваряне.
Недостатък на спонтанното „самоизлекуване“ и на консервативното лечение е удължаване на оздравителния процес със:
o Опасност от местни усложнения: възникване на бавно зарастващи или не-зарастващи фистули.
o Опасност от описаните по-горе общи (септични) усложнения: чакането абсцесът да се отвори сам осигурява време за развитие на усложнения.

● Оперативно лечение:
Оптималното (хирургическо) лечение на фурункула се състои в отварянето на кухината чрез достатъчно голям разрез. Последният е оптимален, ако позволи безостатъчно премахване на „жилото“ и промивка на кухината с подходящ разтвор. Поставянето на дрен е нужно при по-големи кухини.
Операцията обикновено се провежда след инжектиране на упойващо вещество в тъканите около болното място – местна упойка.
Оперативно лечение на цирей

Карбункул

Какво е карбункул?
Когато се появят едновременно няколко фурункула в непосредствено граничещи космени фоликули, се касае за карбункул (от латински carbunculus – главня, въглен).
карбункул

● Какви симптоми има?
Симптоматиката е сходна с тази при фурункула със следните разлики:
● На мястото на възникване се виждат множество жила. Зоната на тъканна некроза е много по-голяма, нерядко диаметърът на отока достига и преминава 10 – 15 см. и петте белега на възпалението са много интензивни.
● Общата симптоматика се владее от:
o висока температура с втрисания,
o отпадналост
o нарушена функция на жизнено важни органи.
Тези белези отговарят на развитието на септично състояние.
● Много по-чести и със значително по-тежко протичане са изброените при фурункула местни и общи усложнения. По тежест води сепсисът с опасност от развитие на необратим септичен шок със смъртен изход.

Как се лекува карбункулът?
Съчетание на спешна операция с антибиотично лечение.
карбункул операция
Операцията цели изрязването (ексцизията) на болната тъкан в здраво. Обикновеното отваряне (инцизия), както това се практикува при цирея, не е достатъчно!

Възникналият дефект понякога е много голям, но изрязването в здраво е животоспасяващо.
Местната упойка в повечето случаи е трудно приложима и недостатъчна. Налага се прилагането на определен вид обща анестезия след обсъждане с анестезиолога.
карбункул срез

– Какво е мястото на антибиотичното лечение при описаните по-горе гнойни заболявания?
● Фурункул:
o Консервативното лечение на фурункула обикновено включва антибиотик, назначен „на сляпо“, т.е. с предположение за най-вероятен причинител, който най-често е стафилокок. Този вид антибиотична терапия е известна под името „калкулирана“.
o При инцизия, последвала консервативното лечение, трябва да се обсъди продължаването на антибиотичното лечение.
o При първична инцизия с пълна евакуация на гнойта показанията на антибиотичното лечение трябва да се претеглят много критично.
● Карбункул:
o Правилното лечение е СЪЧЕТАНИЕТО от калкулирана антибиоза със спешно хирургично лечение.

ПО ВРЕМЕ НА ИНЦИЗИЯТА (при фурункул) ИЛИ ЕКСЦИЗИЯТА (при карбункул) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВЗИМА МАТЕРИАЛ ЗА МИКРОБИОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ И ПРЕЦЕНКА НА ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА НА ПРИЧИНИТЕЛИТЕ КЪМ РАЗЛИЧНИ АНТИБИОТИЦИ. Това е ПРЕДПОСТАВКА за провеждането на НАСОЧЕНА следоперативна антибоза, в случай че такава се наложи.

Запазете час за преглед, при наш хирург, като се обадите на телефон: 02 815 53 40.

Related Posts

Като част рутинно лекуваните заболявания в Медицински център Свети Пантелеймон, бихме искали да отбележим, че атерома...
Диагностицирането и лечението на липоми е част от рутинните дейности извършвани в МЦ „Свети Пантелеймон“. Можете д...