Като част рутинно лекуваните заболявания в Медицински център Свети Пантелеймон, бихме искали да отбележим, че атерома много често се бърка с липом.

За почти всичко, което е бучка на кожата, пациентите се представят с работната диагноза „липом“, макар че е една от най-честите бучки/тумори по кожата е атеромът.

За да установите кое от двете заболявания имате, запазете час за преглед с наш специалист на телефон: 02 815 53 40.

– Какво е атеромът?
Терминът атером описва кожен тумор, който НЕ Е НОВОобразувание, тъй като няма автономно размножаване на клетки, и е сборно обозначение на три вида кистозни образувания в кожата, на вид (макроскопски) неразличими една от друга:
● подвижни спрямо подлежащите фасции тумори с големина от грахово зърно до тенис-топка, еластична консистенция и гладка повърхност;
● съдържимо, приличащо на гъста каша от грис – atherom на старогръцки.
Това описание съдържа и клиничната диагноза „атером“. Разликите между трите вида се установяват обикновено от патолога:
Атером

Епидермоидна киста – възниква от и във eпидермиса (повърхностния слой на кожата) посредством разрастване на епидермални клетки навътре в кожата – като вроден феномен или след травма (фиг. 1).
Епидермоидна киста

Пиларна – „косъмна“ – произхожда от външната обвивка на косъма. Тази обвивка се нарича Trichilemma, оттам и синонимът „трихилемална“ киста. Хоследната е покрита от вътре със слой произвеждащи кератин клетки и подобно на епидермоида кухината съдържа кератин (материалът, от който се състоят косми, нокти и пр.), а не мас (sebum).
Пиларна – „косъмна“ киста

Себум съдържа третият вид –
себацейната киста. Когато каналът на мастната жлеза на косменото влагалище се запуши, произведената мазнина се натрупва в кухината и я раздува – застойна (ретенционна) киста, която от вътре е покрита с изтънелите произвеждащи себум (кожна мазнина) клетки.
Себацейната киста

Steatocystoma multipleх е рядко наследствено заболяване, свързано с генна мутация, характеризиращо се с множество себацейни кисти предимно по гърба и гърдите.
Подразделянето на тези кисти на „истински“ и „фалшиви“ атероми внася допълнително объркване. Честотата на отделните видове е неясна (може би най-чести са епидермоидните), а и без особено значение за практиката: лечението е еднакво.
По определение и трите вида не са НОВОобразувания, но в изключително редки случаи от клетките, покриващи стените им, може да възникне рак, както от всяка друга епителна клетка в тялото ни. Затова оперативният препарат се изпраща за хистологично изследване.

– Къде се появяват тези туморчета?
По окосмените участъци на кожата, най-често по главата, гърба, гърдите, но никоя област на тялото не е пощадена. Възможна е появата на повече от един атером на различни места по тялото. Епидермоидните кисти могат да се появят и на места, които не се окосмени.

– Какво е развитието на тези кисти?
Те се появяват незабелязано, нарастват бавно и стават различно големи. В кухинатаможе да проникнат микроорганизми, които тук намират добра среда за развитие: малкото безболезнено туморче, което до този момент не е причинявало оплаквания се превръща в абсцес с всички последствия и опасности на последния. Това се случва особено често в области с постоянно травмиране (седалище, гръб) или повишен риск от бактериално замърсяване (слабини, около ануса).

– Какви усложнения могат да се очакват?
● Неинфектираните атероми могат да бъдат възприети като козметичен дефект в зависимост от местоположението им.
● Инфекитраните се изявяват като кожни абсцеси, нерядко със завидни размери и водят до същите местни и общи усложнения като процесите, обсъдени в публикацията за кожни гнойни инфекции.

– Какви са оплакванията?
● Неусложнените кожни кисти в болшинството от случаите са безсимптомни. Ако са на видно място (лице), пациентът се обръща към лекаря от естетични съображения.
● Инфектно усложнените се държат като кожни абсцеси и пациентът търси помощ с тази симптоматика: засилващи се болки в безболезненото до този момент туморче, зачервяване, затопляне на мястото или повишаване на телесната температура, нарушена функция на засегната област (напр. абсцедирал атером на седалището). Изброените пет симптома са класическите белези на възпалението.

– Диагноза и диагностични средства:
● Диагнозата се поставя при клиничния преглед.
● Не са необходими допълнителни диагностични средства.

– Диференциална диагноза:
● Между трите вида – прави я патологът
● Липом, фибром, неврофибром могат представляват сериозен конкурент в диагнозата и диференциалната диагноза на неусложнените кожни кисти. Пациентът обикновено смята, че има „липом“ – така му бил казал личният лекар или някой близък с опит.

– Как се лекуват описаните кожни кисти?
● Усложнените могат да бъдат третирани:
o Консервативно: чрез компреси, грейки, различни мазила. Тези методи имат за цел ускоряване на „узряването“ на гнойника и спонтанното му отваряне. Недостатък на спонтанното „самоизлекуване“ и на консервативното лечение е удължаване на оздравителния процес със съответните опасности (вж. фурункул и карбункул). Освен това почти винаги капсулата остава и е предпоставка за рецидив.

o Оперативно
● Оперативно лечение:
o Неусложнените се оперират при желание от страна на пациента. Има няколко подхода, като целта на всички е да се премахне напълно капсулата. Остатъци от последната са предпоставка за рецидив.
o Оптималното (хирургическо) лечение на инфектираната атеромна киста се състои в отварянето на кухината чрез достатъчно голям разрез. Последният е оптимален, ако позволи промивка на кухината с подходящ разтвор. Обикновено се прави опит да се премахне капсулата – в някои случаи се удава изтеглянето ѝ с хирургическа щипка или изстъргването ѝ с кюрета (кюретиране). Поставянето на дрен е показано при по-големи кухини и за първите 2 – 3 дни. Антибиотично лечение е показано при разпространен инфектен оток (флегмон), лимфангиит и лимфаденит и/или симптоматика на сипсис.
Операцията обикновено се провежда след инжектиране на упойващо вещество в тъканите около болното място – местна упойка.

! ПРИ ИНЦИЗИЯ ЗА ИНФЕКТИРАН АТЕРОМ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ВЗИМАНЕТО НА МАТЕРИАЛ ЗА МИКРОБИОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ
! ПРИ ПЛАНОВА ОПЕРАЦИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОПУСКА ИЗПРАЩАНЕТО НА КАПСУЛАТА ЗА ХИСТОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ

Запазете час за консултация, при нашите хирурзи, като се обадите на телефон: 02 815 53 40.

Думи по които тази статия бива намирана в интернет: атером лечение, епидермална киста .

Related Posts

Диагностицирането и лечението на липоми е част от рутинните дейности извършвани в МЦ „Свети Пантелеймон“. Можете д...