Заболяванията на панкреаса често се откриват късно, поради липсата на специфична симптоматика при повечето от тях. За да запазите здравето на този орган, най-добрата грижа са редовните профилактични прегледи, които предлагаме в нашия медицински център в София.

Диабет

Захарният диабет е едно от все по-често срещащите се заболявания, което му отрежда и челно място сред социалнозначимите хронични заболявания в съвремието. Диабетът се характеризира с повишено ниво на глюкоза в кръвта, тъй като е нарушена функцията на панкреаса по отношение на производството на инсулин. Това кратко определение обаче се проявява чрез различни симптоми, сред които често уриниране, резки промени в теглото – покачване или намаляване, непрекъсната жажда, проблеми със зрението, постоянна умора, изтръпвания на крайниците, чувствителност или подуване на венците.

Основните типове диабет са 2:

  • Диабет тип 1 – при него антитела унищожават бета-клетките на панкреаса, което води до невъзможност за производство на инсулин.
  • Диабет тип 2 – при него се произвежда инсулин, но е с нарушена ефективност и глюкозата не стига до клетката. Неизползваната глюкоза се натрупва в кръвта и се отчита повишено ниво на кръвната захар.

Панкреатит

Панкреатитът представлява възпаление на задстомашната жлеза (панкреас). В резултат на това панкреасните ензими предизвикват оток, некроза и кръвоизливи.

Различават се 3 вида панкреатит в зависимост от симптомите:

  • Остър панкреатит – той обикновено продължава няколко дни, но е необходимо спешно лечение на острото състояние. Симптомите включват силни болки, подуване на корема, придружено с гадене и повръщане, ускорен пулс и висока температура. Острият панкреатит може да причини увреждания в други органи – сърце, бъбреци, бели дробове.
  • Хроничен панкреатит – в този случай възпалителният процес в панкреаса се развива дълго време, като се стига до необратима фиброза и панкреасна недостатъчност. В по-ранните фази водещ симптом е болката, докато на по-късните етапи могат да се наблюдават нарушения в храносмилането, кръвоизливи, абсцес, захарен диабет и др.
  • Наследствен панкреатит – в този случай заболяването се дължи на генни мутации, като се проявява с периодични възпаления на панкреаса.

Смята се, че различни фактори увеличават риска от поява и развитие на панкреатит. Сред основните са злоупотреба с алкохол и някои медикаменти, определени вируси, травми и др.

Рак на панкреаса

Ракът на панкреаса се нарежда в първата петица на най-често срещаните онкологични заболявания. Сред основните рискови фактори за заболяването се сочат тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, хроничен панкреатит и др.

Прогресирането на заболяването започва с прекурсорни лезии (клетъчни увреждания на жлезата), известни като панкреатична интраепителна неоплазия.

В зависимост от биологично-морфологичните характеристики на туморите на панкреаса, те се разделят на две големи групи – екзокринни или невроендокринни тумори на панкреаса.

  • Екзокринните тумори представляват над 90% от случаите нарак на панкреаса. Дукталният аденокарцином е най-агресивен и смъртоносен вид рак на панкреаса. Пациентите с този тип рак имат най-кратка преживяемост в сравнение с други онкологични заболявания.
  • Невроендокринните ракови туморина панкреаса произхождат от ендокринните клетки на органа. Те се срещат значително по-рядко и за тях се смята, че са по-малко агресивни в сравнение с екзокринните.

Възможностите за лечение включват лъчетерапия, химиотерапия и оперативна намеса. Често панкреасът се отстранява.

Благодарение на съвременното развитие на технологиите има възможност за прилагане на максимално щадящи за пациентите хирургични интервенции. Ако няма метастази, пациентите с отстранен панкреас могат да водят сравнително нормален начин на живот чрез заместителна терапия.

Час за преглед можете да заявите и онлайн в нашия медицински център в София.