От 02.11.2020г., извършваме бързи антигенни тестове за Ковид-19, въпросните тестове откриват вируса в ранните етапи на заразяване, по подобие на PCR-тестовете. Тяхната точност е сравнима с тази на PCR тестът. За да научите повече по темата, кликнете върху линка по-горе.

Настоящата публикация представлява допълнение на статията “ Бърз тест за коронавирус (COVID-19)“, където обясняваме всичко най-важно за бързите тестове, които извършваме в нашия медицински център.

При изпълнение на бърз тест за Covid-19 IgG/IGM антитела са възможни следните варианти, които може да покаже тестера:

Резултати от тест за Ковид-19

Червена черта срещу C (контрола)отрицателен.

Червена черта срещу G (IgG – имуноглобулин Г)положителен за IgG (имуноглобулин Г) антитела.
Това означава, че инфекцията е прекарана и организмът е изработил антитела срещу вируса, специфични за хора прекарали безсимптомно или преболедували инфекцията.
Пациентът не би следвало да може да разпространява инфекция.
Въпреки това следва резултатът да се потвърди в референтна лаборатория, определена в приложение №:3 към заповед на министъра на здравето РД-01-150/25.03.2020.
За територията на София такива ca лабораториите на ВМА и НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести).

Червена черта срещу М (IgM – имуноглобулин М)положителен за IgM (имуноглобулин М) антитела.
Това означава, че пациентът е с активна инфекция и може да разпространява зараза. Изработва антитела специфични за острата фаза на заболяването. Следва незабавно резултатът да се потвърди от референтна лаборатория, определена в приложение №:3 към заповед на министъра на здравето Р.Д-01-150/25032020 и да уведоми личния си лекар за поставяне под карантина.
За територията на София такива ca лабораториите на ВМА и НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести).

Лицето с активна инфекция следва да се постави под карантина, както и контактните с него лица.

Важно!
В продължение на няколко дни (4-20) е възможно въпреки отрицателния резултат пациентът да е вирусоносител, но да няма клинични симптоми, както и организмът да не е започнал изграждането на антитела.
Ето защо еднократният отрицателен (маркирана е само позицията срещу C – контрола) резултат, не е гаранция за липса на носителство на коронавирус.
Препоръчително е извършването на втори тест след период от минимум две седмици.

Related Posts