Лечение на спукани капиляри

Разширени вени – лечение, симптоми и видове

Какво са разширените вени? Едно все по-разпространено в последните няколко години заболяване е т.нар. варикоза или по-познато в разговорния език като разширени вени. Варикозните вени са проява на хронично и прогресиращо във времето заболяване — хронична венозна болест. Поради факта, че те най-често засягат долните крайници, много хора смятат, че болестта е свързана само с краката. Това обаче не е вярно. Истината е, че разширени вени могат да засегнат различни части на тялото ви, включително и лицето.

Друга невярна представа, която битува сред широката аудитория, е, че варикозата е само козметичен дефект. Тук е важно да се припомни какво представляват вените и колко ключова е тяхната правилна функция и поддържането на здравето им. Те са съдовете, които осигуряват притока на кръвта към нашето сърце. При здравите вени техните клапи позволяват движението на кръвния поток само в едната посока. Когато обаче се наруши структурата на тези съдове, венозните клапи отслабват и кръвта вече може да се пропуска и в другата посока. Така вените се подуват и акумулират кръв. В общия случай се наблюдават най-вече разширени вени на краката, защото те се намират най-далеч от сърцето и гравитацията е факторът, който действа за връщането на кръвта обратно. Но също така състоянието засяга и други органи, като понякога то не е толкова видимо при тях.

Причини и честота на разпространение на заболяването

Както споменахме по-горе, варикозата е все по-често срещано заболяване в последните години. Това се обяснява отчасти с индустриализацията и промяната в съвременния начин на живот. Разбира се, тук става дума за фактори, като обездвижване за дълго време, неправилна обща активност и други. Истината обаче е, че има и редица други фактори, водещи до разширени вени и лечението им. Няма единодушно мнение сред специалистите защо и какво точно води до това заболяване. За рискови фактори обаче се посочват различни причини, като: бременност, менопауза, продължителен стоеж в изправена позиция, наднормено тегло, възраст над 50 години, генетична обремененост и други. Като възможни причини също така се сочи дори и продължителното носене на неудобни и неподходящи дрехи и обувки, така че е важно да съобразите и този аспект в ежедневието си.

Факт е, че заболяването по-често засяга жените, но и мъжете също страдат от него.

Приблизителният процент на засегнатите мъже и жени в България се изчислява на между 40% и 50%. При това се наблюдава и трайна тенденция на подмладяване на заболелите, като все по-често те са хора в активна възраст между 30 и 40 години. Какви са симптомите и кое е най-доброто лечение на разширени вени можете да видите в следващите редове.

Разширени вени — симптоми

Повечето хора са виждали или изпитвали от собствен опит как изглеждат вече видимите разширени вени и симптоми. Преди появата им обаче обикновено се игнорират невидимите за окото, но сигнализиращи симптоми. Последните доста често са ясно изразени, но понякога се подценяват.

Какви са характерните симптоми при вътрешни разширени вени? Може да са няколко или всички усещания, като спазми и крампи на мускулите, оток, сърбеж, парене, тежест, болка и дискомфорт на засегнатото място.

Когато станат видими разширените вени, симптоми като появата на изпъкнали участъци на вените, разширяване на кръвоносните съдове, паякообразна мрежа, варираща в син, червен или виолетов цвят недвусмислено показват заболяването. Този процес се съпътства и от видими кожни изменения, като пигментация, дерматит, активна или белег от заздравяла венозна яма и други. Освен неприятните усещания те не изглеждат добре и в козметично отношение. Този факт провокира много пациенти да се стараят да покрият засегнатите участъци и да се притесняват от външния вид на засегнатия орган.

Когато става дума за разширени вени и симптоми, тяхното истинско здраве невинаги се вижда на повърхността. Вие можете да имате заболяването, но то да не се е проявило още външно. Най-сигурният начин да проверите състоянието им е чрез детайлен преглед с доплеров апарат при квалифициран и опитен лекар. Медицински център “Свети Пантелеймон” ви предлага възможността да запишете час при отличен специалист за разширени вени в София (съдов хирург или ангиолог) чрез нашите контакти. Така ще сте подготвени навреме и може да се започне терапия, така че да ограничите прогресирането на болестта.

Видове разширени вени

Може би тези, които не са се сблъсквали пряко с проблема, не знаят, че има различни видове разширени вени. Те се класифицират по следния начин:

  • Варикозни вени — представляват големи и извити вени, чиито диаметър е над 4 мм. Познати са и под името варици.
  • Ретикуларни вени — размерите на тези разширени вени са между 2 и 4 мм. Всъщност визията им е под формата на онази позната мрежа по повърхността на кожата, където те се очертават като силно нагънати. Най-често при тях не се усеща болка, но естетически не изглеждат добре.
  • Венулектазии — леко разширени (дилатирани) вени със син цвят и размери между 1 и 2 мм.
  • Телеангиектазии — цветът им е червен, а разширението им е до 1 мм. Познати са и като паякообразни вени и обикновено става дума за разширени вени на краката между глезена и коляното. Най-често се добиват по време на бременност, поради което се срещат доста често.

Важно е да се прави разлика между отделните видове, за да могат специалистите да предпишат съответстващо най-добро лечение на разширени вени.

Разширени вени — лечение

Съществуват различни терапевтични подходи по отношение на състоянията, свързани с разширени вени и лечението им. Както споменахме и по-горе, на първо място следва да се направи обстоен преглед с доплеров апарат при съответния специалист.

Безспорно най-щадящото и ефективно лечение на разширени вени без операция е чрез лазер. Това е и най-съвременната възможност, която е изцяло неинвазивна или минимално инвазивна. При нея пациентите могат много бързо да се върнат към нормалното си ежедневие, без да се налага болничен престой, допълнителни медицински грижи и големи промени в активността.

В Медицински център “Свети Пантелеймон” разполагаме със специалисти и съвременно оборудване при изследване на разширени вени на краката и лечението им, както и такива в други части на тялото и на лицето. Освен че работим с последно поколение лазерни апарати за третиране и премахване на разширени вени, голямо предимство на този подход е и краткото времетраене на самите процедури, както и минималният необходим брой сесии.

Как протича лазерното лечение на разширени вени?

Лазерното лечение на разширени вени с успех се прилага при проблемни съдове с разширение до 4 мм, независимо от вида им. Самата процедура се основава на топлината на лазера, която повишава съответно температурата във вените и по този начин се съсирва кръвта в третирания участък. При манипулацията се използва локален анестетик с оглед пълно обезболяване, а също и предпазване на околните съдове от термичното въздействие. По този начин се постига не само прибиране на разширените вени в различни области, но и премахване на дискомфорта в съответната проблемна зона.

Важно е да се знае също така, че манипулацията се провежда в амбулаторни условия от медицински специалисти. Локалната анестезия позволява пациентът да остане буден и е показана и за хора с редица придружаващи заболявания, при които не се препоръчва или е рискована пълната упойка (обща анестезия).

След манипулацията не остават белези. Нашите специалисти ще ви дадат и конкретни напътствия какво може да се наблюдава като усещания и ефекти непосредствено след извършване на манипулацията. Важно е да знаете, че освен щадящият характер на този тип лечение неговата успеваемост в глобален мащаб е над 99%.

В заключение можем да посочим, че благодарение на развитието на технологиите ние разполагаме със съвременни и ефективни средства за терапия, които не просто постигат облекчаване на болки от разширени вени. Фокусът на лазерното лечение е постигането на траен терапевтичен и козметичен резултат. По този начин нашите пациенти нямат болезнени усещания, но също така се подобрява и самочувствието им след последващото скриване на разширени вени.

Ако имате въпроси, свързани с манипулацията, екипът на Медицински център “Свети Пантелеймон” с радост ще отговори на тях. Преди да се пристъпи към лазерно лечение задължително се извършват необходимите прегледи, изследвания и консултации с нашите висококвалифицирани специалисти.

Можете да запишете час за преглед или консултация при съдов хирург или ангиолог в нашето лечебно заведение чрез нашите оператори.