Преждевременното прекъсване на бременността, наречено аборт, е легална болнична процедура за жени, които нямат желание да износят плода.

Абортът по желание, като инвазивна процедура, се извършва най-късно до 13-та гестационна седмица (ГС).

Спонтанен аборт може да настъпи до 24-та ГС, а загубата на бременността след този период, вече се наименува преждевременно раждане.

Аборт по медицински причини може да се направи най-късно до 22-ра гестационна седмица.

Какви са възможните причини за извършване на аборт?

  • Когато, въпреки че бременността протича нормално, се установи генетична аномалия или увреждане на плода, поради което се налага прекъсването ѝ;
  • Когато самата бременност представлява заплаха за живота на майката;
  • Когато бременността не е била планирана и жената няма намерение да задържи детето;
  • Когато бъдещите родители имат финансови затруднения и сметнат, че няма да могат да се справят с появата на още един член на семейството;
  • Когато между двамата партньори има сериозно неразбирателство;
  • Когато бъдещата майка няма желание да отглежда дете сама.

Не е лесно да се взема решение за аборт по желание. Всяка жена е свободна сама да реши дали иска да прекрати преждевременно бременността си или не.

Ако се чувствате на кръстопът и имат нужда от подкрепа, винаги може да потърсите консултация със специалист в медицински център в София “Св. Пантелеймон”. Ще получите професионална консултация, ще обсъдите какви са възможните варианти и решения, които може да вземете, както и информация за начините за прекъсване на бременността.

Аборт по желание или медицинско предписание до 13-та гестационна седмица

  • Прекъсване на бременността по медикаментозен начин.

Макар в България този вариант да не е узаконен, то в много други държави се практикува. Приемат се предписани от лекар специалист медикаменти, обикновено на чести интервали от време (на два/ четири часа), които предизвикват аборт. Последствия са: леки болки като контракции и слабо кървене, повишена телесна температура, гадене и/ или повръщане. Този начин си има и своите недостатъци – 98% е успешен, но при другите 2% се налага извършване на допълнителен кюретаж или се наблюдава обилно кървене, което отново води до инвазивна оперативна намеса.

  1. Прекъсване на бременността по оперативен начин

Тази процедура се извършва в периода от 8-ма до 13-та гестационна седмица. Необходимо е да се направи анестезия – обща или местна (обезболяване на шийката на матката).

Процедурата протича в последователност:

  • Обезкосмяване и обща дезинфекция;
  • Анестезия;
  • Разширяване на отвора на шийката на матката;
  • Почистване на матката от плода и плацентата (плоден сак), с помощта на кюрета или чрез аспириране с вакуум.

След аборта може да се очаква да се появят слаби болки (контракции на стената на матката) ниско долу, както и леко кървене, което до една седмица трябва да отшуми.

Предимства на оперативния начин за прекъсване на бременност – бързо, лесно, с лека кръвозагуба.

Недостатъци – инвазивна намеса, анестезия и общо неразположение при излизане от упойка, риск от алергичен шок, от инфекция, от перфориране на стената на матката, сраствания в матката.

  • Аборт по медицински показания 14-та – 23-та гестационна седмица

Аборт по медицински причини след 14-та до 23-та ГС протича чрез изкуствено предизвикване на контракции с медикаменти, раждане на плода, заедно с плацента, последвано от абразио, за да се ревизира стената матката.

Медицински център в София “Св.Пантелеймон” извършва предимно щадящата процедура за прекъсване на бременност – аспириране с вакуум, за да минимизира риска от увреждания върху стената на шийката на матката.

Поведение на пациента след прекратяване на бременност:

При нормална процедура за прекратяване на ранна бременност, без възникнали усложнения, пациентката е готова да се върне към нормалното си ежедневие за ден, два. В този период е възможно да се изпитат неразположения като леки маточни болки, за които се изписват общи нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Много често след аборт лекарят, извършил процедурата, освен обезболяващи, изписва и антибиотик, за да се избегне риск от инфекция.

Ако до две седмици кървенето не спре или е твърде обилно, както и ако се появи вагинално течение с неприятен мирис, то непременно трябва да се потърси лекарска помощ.

Препоръчва се две седмици след аборта да се направи профилактичен преглед от лекар специалист, за да се проследи процеса на възстановяване и да се обсъдят подходящи методи за контрацепция и предпазване от нежелана бременност.

Възможни усложнение от аборт в ранна бременност

Макар абортът да е предимно безопасен и успешен, съществуват малък процент усложнения като:

  • Инфектиране;
  • Перфорация на стената на матката;
  • Непълно премахване на частици от бременността;
  • Сраствания в матката;
  • Разкъсвания по шийката на матката.

Всички изброени усложнения са лечими, но изискващи време и медикаментозна намеса.

В “Св. Пантелеймон” медицински център в София, процедурите за прекъсване на ранна бременност се извършват след консултация с лекар специалист и предварителен ехографски преглед. Правят се необходимите кръвни изследвания, включително и резус фактор на кръвна група преди оперативната намеса, както и последващ следоперационен ехографски преглед за контрол и профилактика. Така рискът от странични ефекти и усложнения се свежда до минимум и се гарантира здравето на пациента.