Кърмене

В тази статия ще представим какво точно представлява кърмата, какви са предимствата от кърменето и кои са техниките за успешно хранене на новородено. Специалистите от нашия медицински център в София ще отговорят на най-често срещаните въпроси на новите майки, а накрая ще засегнем и темата за защитата, подкрепата и насърчаването на кърменето.

Естествено хранене на новороденото

Кърмата е най-добрата храна и защита за новороденото. Тя помага да поддържате бебето здраво, като доставя всички необходими хранителни вещества в правилните пропорции. Предпазва от алергии, болести и затлъстяване, както и от заболявания като диабет и други.

Кърменето може да изгради силна емоционална връзка между вас и вашето бебе.

Препоръчително е кърменето да продължи до дванадесетия месец след раждането, като през второто шестмесечие може да започне постепенното захранване с по-консистентни храни. Известно е, че съставът на майчиното мляко се адаптира постоянно към променящите се нужди на новороденото.

Какво представлява майчиното мляко?

Кърмата съдържа вода, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, микроелементи и други. Ето как се разделят пропорциите на кърмата:

Вода – тя е в основата на състава на кърмата, а всички останали съставки са разтворени във водата.

Вода – майчиното мляко съдържа преди всичко вода – цели 87%. Всички негови съставки са така разтворени в нея, че задоволяват непрекъснато променящите се потребности на детето.

Въглехидрати – 7 %. Основният от тях е лактозата. Тя носи енергия и е източник на галактоза – структурен елемент при миелинизацията на нервните влакна, за формирането на здравословна чревна флора, фактор, определящ консистенцията на изпражненията.

Белтъци – те са основен градивен материал на кърмата. Представени са от суроватъчен протеин (предимно лакталбумин) и казеин в съотношение 2:1. За сравнение, в кравето мляко съотношението между двете съставки е 1:4. Казеинът е по-трудно смилаем, преципитира (пресича се) в стомахчето на новороденото като образува едри флокули (големи влакна), коитo се смилат много по-трудно. За разлика от него, суроватъчният протеин, който е по-голямата част от белтъците в майчинaта кърма е по-лесно разтворим във водна среда и по-лесно смилаем.

Мазнини – те са от основно значение в майчиното мляко. Спомагат за развитието на нервната система, зрението, съдовата и имунната система. Те са представени от наситени и ненаситени мастни киселини (моно- и полинененаситени). От особено значение за развитието на ретината и нервната система са намиращите се в кърмата арахидонова (АА) и докозахексаенова киселина (ДНА) – принадлежат към клас омега-3 полиненаситени мастни киселини. Установено е, че те са в по-високо количество в мозъка на кърмените деца, като удължаването на кърменето влияе върху по-добрите познавателни функции в по-късна възраст.

Минерали и микроелементи – правилното хранене на майката води до по-чиста и здравословна кърма. Тя осигурява всички необходими минерали и микроелементи за правилното развитие на детето.

Биологично активни съставки на майчината кърма
Имуноглобулини, пребиотици, лизозими, лактоферин, клетъчни елементи, хормони и растежни фактори, нуклеотиди, мазнини, ензими, антиоксиданти и други.

От голямо значение през първите дни от раждането е коластрата. Това е първата секреция от млечната жлеза, която се появява веднага след раждането – тоест, първата храна, която новороденото приема. Тя му осигурява всичко необходимо за неговия растеж и имунитет. Поради намаленото съдържание на мазнини и захар, тя е по-лесно смилаема, в сравнение със заместители на майчината кърма.

Коластрата е с високо съдържание на имуноглобулини, които предпазват бебетата от инфекции.

Кога трябва да започне кърменето?

Препоръчително е кърменето да започне още от първия ден на бебето. То трябва да се постави на гърда още в първите часове след раждането. Проучвания показват, че рефлексът за засукване е най-силен в първите 20-30 минути след раждането, след което започва да отслабва. Въпреки това той отново се увеличава след втория, третия ден след раждането.

Има случаи, в които началото на кърменето е трудно. Това може да се случи след тежко и продължително раждане, след прилагане на медикаменти, както и тогава, когато майката и бебето не са претърпели шока на раждането и имат нужда от почивка и възстановяване. Въпреки това първият опит за кърмене идва малко след това и с достатъчно търпение и увереност, той е успешен.

Техника на кърменето

Преди кърменето:

Подсушете бебето и се уверете, че нослето му е чисто – засъхналите секрети затрудняват процеса.

Измийте добре ръцете си с топла вода и сапун.

Почистете гърдите си с преварена вода, напоена в памучен тампон. Сапунът за измиване на гърдите отстранява естествените мазнини и може да изсуши кожата. Продължителното или неправилно сукане върху раздразнената кожа може да доведе от образуването на рагади.

По време на кърменето:

Разположете се удобно – гърбът ви трябва да е стабилен, така че да не се изтощи бързо. Напрежението може да възпрепятства потичането на млякото. Ръката, с която държите бебето си, трябва да е стабилно опряна. Коремчето му – срещу вашия корем, главичката – в лакътната става, а ръката ви да обхваща дупето.

Детето трябва да се постави правилно – притискането на главата му към гърдата ви може да го отблъсне.

Не натискайте гърдата с пръст, по този начин зърното “се хлъзга” в устата на бебето.

Пози за кърмене

Поза люлка – при нея главата и тялото на бебето са в една линия. Тя най-често се използва за доносени и здрави новородени,

Кръстосана люлка – поддържате бебето с противоположната ръка на гърдата, от която суче. По този начин главата му лежи върху дланта ви и му осигурявате допълнителна опора.

Футболна топка – придържате детето откъм тила, без да притискате главата. Крачетата му са мишницата ви, покрай тялото му. Позата осигурява опора на главата и е удобна за бебета, които имат проблеми при захапване на зърното.

Легнала странично – тя е удобна и за майката, и за бебето. Особено подходяща е за жени, родили секцио, защото не носи допълнително натоварване на тялото и позволява на майката да си почива, докато кърми.

След кърменето

Задължително карайте бебето да се оригне след хранене. Това е особено важно и за децата, които обичат да похапват повече.

Колко време трае кърменето?

Обикновено за здраво доносено новородено са достатъчни около 20 минути сучене. Бебето изсмуква по-голямата част от необходимото му мляко през първите 5 минути.

Ако имате още въпроси относно техниката на кърмене, нашите специалисти в медицинския ни център в София с радост ще отговори на тях.

Затруднения при кърмене и как да се справим с тях

Хипогалактия – намаляване на кърмата. Това състояние често се свързва с нередовното кърмене. Други причини могат да бъдат непостоянното хранене, психическа травма прекомерно изтощение, недостатъчен съм или липса на чист въздух.

За да се справите с хипогалактията:
Поставяйте бебето по-често на гърда. Колкото по-често кърмите, толкова повече мляко се образува.
Приемайте повече течности и се уверете, че се храните пълноценно.

Изследвания показват, че между шестата и дванадесетата седмица бебетата преминават през тласък в растежа, което води до необходимостта от повече мляко. За да се увеличи кърмата, е необходимо по-честото поставяне на бебето на кърма. Кърменето при поискване от детето също помага. За да се увеличи кърмата са необходими няколко дни.

Галакторея – задържане на кърма и обилното ѝ отделяне. Това състояние е резултат на повишени нива на пролактин, хормонът, който стимулира производството на мляко.

За да се справите с галактореята:

Ограничете приема на течности.

Не изцеждайте гърдите си докрай, вместо това облекчете напрежението и спрете.

Вземете топъл душ

Поставете компрес с лед, за да облекчите болките

Напоследък се препоръчва така нареченият ротационен принцип на кърмене, при който на всеки 5 минути се променя позата. Така се постига по-добро изпразване на всички дялове на млечната жлеза, а зърното се предпазва от образуване на рагади.

Рагади – малки нарушения върху целостта на кожата около зърната. Честа причина за появата им е неправилната поза по време на кърмене.

За да се справите с рагадите:

  • Променете позата на кърмене.
  • Избягвайте измиването със сапун, вместо това почиствайте гърдите си с изварена вода, напоена в памучен тампон.
  • Кърмете по-често, така бебето няма да огладнява толкова често и ще намали силата, с която суче.

Често срещани въпроси на майките кърмачки

В нашия медицински център в София често чуваме някои от най-големите притеснения на майките.

Храни ли се детето достатъчно? 

Ето как да разберете дали бебето приема достатъчно мляко – ако мокри пелените си по шест или повече пъти на ден, ако има здрава и еластична кожа, ако наддава редовно, то нямате причини за беспокойство. Плачът на бебето не винаги е знак за недохранване.

Изхождане на бебето
В първите дни след раждането детето отделя мекониум – чернозеленикави