Какво е Венозна Недостатъчност - Симптоми и Лечение

Какво е венозна недостатъчност – симптоми и лечение

Говорейки за венозна недостатъчност, първо трябва да уточним, че става дума за хронично заболяване. То се причинява от отпускане на съединителната тъкан, изграждаща венозната стена. Вследствие на това се наблюдава разширяване на вените на долните крайници, от една страна. От друга страна, клапите, противодействащи кръвта да се движи обратно надолу, се отпускат и не работят ефективно. Резултатът е нарушена циркулация на кръвта.

От венозна недостатъчност по-често страдат жените. Данните за България показват, че съотношението е близо 50% от жените и 30% от мъжете. В редица страни по света се наблюдава и по-сериозен процент на страдащите от заболяването. Поради високия процент на засегнатите и отражението му върху качеството на живота на пациентите хроничната венозна недостатъчност се определя като едно от основните социалнозначими заболявания.

В зависимост от клиничната изява на заболяването се различават няколко стадия при протичането му, които ще опишем в следващата тема – Венозна недостатъчност – симптоми. Предложение- Причината за развитие на варикозната болест е главно увредата на клапите на повърхностната венозна система, което води най-често до видими разширени вени в по-напредналите стадии на заболяването

Предложение – Едно от най-честите усложнения на разширени вени е тяхното възпаление. Тогава те стават силно болезнени, зачервени и изпълени с тромби. Това може да доведе до засягане на дълбоката венозна система или така наречената дълбока венозна тромбоза. Тя сама по себе си е опасно състояние, тъй като е възможно откъсване на тромб, който да попадне в белодробната артерия и да настъпи белодробна емболия. Белодробната емболия е животозастрашаващо състояние.

Рискови фактори за заболяването

Съществуват редица фактори, които могат да провокират заболяването. Понастоящем преобладава мнението, че основните от тях са свързани със съвременния нездравословен начин на живот. Продължителното натоварване на долните крайници при стоене в изправена позиция води до болестни изменения във функционирането на венозната стена и клапите. Неблагоприятно е и дългото седене, например при хората, които работят на бюро и са статични през по-голямата част на работния ден. Тук също се включват и вредните навици, като обездвижването и затлъстяването. Друг фактор, с който също се свързва възникването на заболяването, са хормоналните промени при бременност, при хормонална терапия и други. Генетичната обусловеност също има роля за здравето на венозната система.

Венозна недостатъчност – симптоми

Условно в медицинската практика се разграничават няколко стадия в протичането на заболяването. Те се основават на симптомите и проявите на болестта.

В началния стадий (той се означава и като нулев стадий) не се наблюдават видими промени по крайниците при венозна недостатъчност на краката. На този етап са налице само субективните оплаквания, като леко подуване, тежест и умора, крампи. Във втория стадий стават видими малки мрежички от вени и капиляри на повърхността на крайниците. Наричат се телеангиектазии. В третия стадий се наблюдават същинските разширени вени или т.нар. варикоза. В следващия етап има и сериозни отоци при венозна недостатъчност. При задълбочаване на заболяването следват все по-отчетливи промени по кожата. Те са свързани с изтъняването й, придружено с кафеникаво оцветяване. В следствие на това тя става все по-склонна към рани и се проявява и с уплътняване на дермата. В предпоследния стадий възникват и затворените рани. В последния етап съответно се появяват отворени рани.

При венозна недостатъчност симптомите често се засилват в края на деня. Също така те могат да се задълбочат при определени състояния, като бременност, следродилен период, кърмене, преди менструален цикъл, при редица хронични заболявания. Фактори, като носене на неподходящи и неудобни обувки, дълго пътуване, голямо физическо натоварване и други също предизвикват допълнителни оплаквания.

Лечение на венозна недостатъчност- целият абзац налага трансформация

При неправилно или ненавременно лечение заболяването прогресира и крие сериозни рискове за здравето. Ето защо е необходимо да се предприеме лечение възможно най-рано. Обикновено обаче лечение на венозна недостатъчност се започва, когато вече има видими кожни изменения по крайниците в някой от по-напредналите стадии. Предложение- Лечението на венозната недостатъчност започва още в така наречения нулев стадий на заболяването. Тогава се прилагат медикаменти за венозен тонуси промяна в начина на живот. Когато се установи клапна недостатъчност, тоест някоя от клапите на повърхносните вени не работи правилно, може да се приложат най-съвременните методи на лечение, а именно лазерна/радиофреквентна аблация на вената. Ранното лечение на венозната недостатъчност намалява значително риска от развитие на заболяването и се счита като превантивно. Същото лечение се прилага дори и в последните стадии на заболяването, когато обикновено се придружава от склеротерапия или минифлебектомия( отстраняване на варикозни притоци). Тези процедури са мини инвазивни, извършват се в амбулаторни условия и нямат възстановителен период. Алтернативата на инвазивния/оперативен подход при лечението на варикозната болест е носенето на еластични чорапи. Преценката какъв подход да се избере за съотвения пациент е индивидуален и зависи строго от настройката на пациента за това как иска да подходи към заболяването. Говорейки за лечение на венозна недостатъчност, следва да уточним, че става дума за комплексен подход. То включва не само назначаването на правилното лечение от опитен специалист, но и активното участие на пациента. Процесът на болестта е необратим, тоест не можете да се върнете в изходна позиция. Но чрез подходящата терапия и режим можете да забавите значително прогресирането на болестта. В Медицински център “Свети Пантелеймон” можете да се консултирате и да запишете преглед при едни от най-добрите експерти в областта. Само при това условие пациентът може да е спокоен, че е в сигурни ръце и наистина ще бъде решен здравословният му проблем.

В нашия медицински център разполагаме и с най-съвременната апаратура за неинвазивна терапия. Имаме и дългогодишна традиция в това отношение, така че можете да ни се доверите напълно. Записването на часове е лесно и няма да се налага да чакате по опашки или твърде дълго за консултация с подходящия специалист.

Лечебен режим при заболяването

Както споменахме и по-горе, от съществено значение и за профилактиката, и за лечението на заболяването е спазването на подходящ за пациента режим. Например при професиите, свързани със стоене на крак или в седнала позиция за дълги периоди, се налага периодична промяна в положението на тялото или раздвижване. При продължителен стоеж се препоръчва регулярно да се повдигнат краката над нивото на седалището в седнало положение. При дълго заседяване следва да се предприеме активно движение в рамките на 10-15 минути на всеки 3 часа. В допълнение може да ви бъде предписано да носите и подходящи специални медицински чорапи с компресия в зависимост от стадия на заболяването ви. За избора на правилния чорап е добре да се консултирате предварително със специалист, който да ви обясни и как да носите продукта правилно. Вашият лекар ще ви консултира за правилната за вас компресия. Важно е да поставяте чорапа винаги сутрин, когато няма отоци по краката.

Специалист ще прецени и необходимостта от провеждане на лечебен курс с подходящ венотонизиращ медикамент. Последният обикновено се препоръчва за прилагане през лятото, когато горещините допълнително оказват негативен ефект върху долните крайници. Този тип медикаменти, както и медицинският чорап, оказват стягащ ефект и подпомагат дейността на венозната стена. И в двата случая състоянието значително се подобрява и субективните оплаквания могат дори да бъдат елиминирани. Тъй като това е хронично заболяване, въпреки консервативната терапия, не се постига пълно излекуване на процеса, а по-скоро се овладяват неговите симптоми.

Хранене при венозна недостатъчност

Изборът на подходяща храна и приготвянето ѝ имат важна роля в оздравителния процес и в профилактиката на заболяванията. Няколко са ключовите принципи, към които е добре да се придържате по отношение на вашето хранене при венозна недостатъчност. Накратко те са:

  • Включете достатъчно фибри в диетата си — бавният чревен транзит при ниско съдържание на фибри се свързва с повишаване на кръвното налягане във вените на краката. Колкото по-дълго вашата диета е бедна на фибри, толкова по-слаби ще стават венозните стени.
  • Храни с антиоксидантен ефект — такъв тип храни укрепват здравето на вените и имат и противовъзпалително действие. Също така могат да предотвратят образуването на съсиреци. Зеленолистните зеленчуци и цитрусите съдържат голямо количество антиоксиданти.
  • Консумирайте храни, съдържащи флавоноиди — редица храни ги съдържат, а освен противовъзпалителните ползи, флавоноидите подобряват и функционирането на кръвоносните съдове.
  • Използвайте храни, които имат положителен ефект върху кръвообращението – такива са съдържащите Омега-3 мастни киселини и съдържащите магнезий.

Упражнения при венозна недостатъчност

Активният начин на живот е един от ключовите фактори за профилактика и ограничаване на прогреса на заболяването. Както споменахме вече, именно продължителното заседяване е сред основните причини за провокиране на състоянието. Ето защо, от една страна, за да избегнете венозна недостатъчност, препоръката е да спортувате редовно. Ако вече сте диагностицирани със заболяването, е доказана положителната роля на някои упражнения при венозна недостатъчност.

Общ принцип, който да следвате в това отношение, е да изберете несилови с леки натоварвания упражнения. Важното в случая е те да се изпълняват в достатъчно повторения, за да се засили венозната циркулация. Най-лесното упражнение е ходенето. При него глезенните мускули изтласкват венозната кръв при съкращаването си.

Можете да видите подходящи упражнения за вашето състояние, като се доверите на квалифициран специалист по лечебна физкултура. Ако при изпълнението на някое упражнение усещате болка, следва да го прекратите поне за известен период.

В обобщение бихме искали да акцентираме отново, че венозната недостатъчност, дори и в начален стадий, не е само козметичен проблем. Ненавременното лечение може да доведе до изключително сериозни последствия за вашето здраве. Ето защо екипът на Медицински център “Свети Пантелеймон” препоръчва и прилага прецизна диагностика на състоянието и назначаване на подходяща за всеки пациент терапия. Разполагаме със съвременни лазерни устройства, както и с опитни специалисти, така че да ви помогнем да подобрите качеството си на живот и да избегнете рисковете от влошаване на вашето състояние.