Какво е бърнаут и как да го овладеем

Какво е бърнаут и как да го овладеем

Бърнаут става все по-актуална тема в съвременния начин на живот. С този термин се означава специфично състояние, което засяга личността в емоционален, психически и физически аспект. На български език буквално се превежда като прегаряне. Зад този термин няма общоприето определение, нито представлява медицинска диагноза. Характеризира се с емоционално, психическо и физическо изтощение.

Смята се, че основно се провокира от продължително излагане на стрес на работното място, а не толкова от обстоятелства, свързани с личния живот. Въпреки това събития в личния живот, както и някои характерови черти, могат да окажат влияние за развитие на състояние на бърнаут.

Какви фактори обуславят бърнаута?

Продължителните часове работа и отговорността за редица дейности едновременно имат своята роля за евентуалното развитие на състояние на бърнаут. Но те далеч не са най-важните фактори за това. Смята се, че много по-значими в това отношение са обстоятелства, като:

  • Липса на подкрепа в работата;
  • Дългосрочна липса на почивка;
  • Ситуации, при които служебните отговорности не съответстват на призванието на личността;
  • Невъзможност за баланс между професионалния и личния живот;
  • Работна среда, в която присъства емоционално или психическо насилие от страна на колеги или от представители на ръководството.

Някои професии се смята, че са по-предразположени към състояния на бърнаут в сравнение с други. Такива са например професиите на здравните работници, учителите и др.

Бърнаут симптоми

Цинизмът, депресията и летаргията са основни характеристики на бърнаута. Същевременно това състояние обикновено се придружава от ментални и психически проблеми, включително главоболие, безсъние, умора, различни симптоми, свързани със стомашно-чревния тракт, преяждане, предразположение към злоупотреба с алкохол или други вредни субстанции.

Страдащият от бърнаут изпитва негативно отношение към работата си и са му необходими сериозни усилия, за да се съсредоточи и да започне работния ден. В допълнение се наблюдава раздразнителност, враждебност и отчуждение към колеги и бизнес партньори.

В резултат е силно намалена производителността му в работата. Като последствия от бърнаута е възможно да се развият и физически заболявания, като диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, рецидивиращи инфекции и други.

Как се овладява състоянието на бърнаут?

Въпреки че бърнаутът не е медицинска диагноза, е важно да се знае, че СЗО го включи в Международната класификация на болестите като “професионален феномен”. Той е вписан в специална глава като фактор, поради който страдащите от него често търсят здравни услуги.

Най-ефективна за овладяване на това състояние е психотерапията. Тя подкрепя личността да се справи с възникналите предизвикателства, да приеме и преживее емоциите и страховете си и да се справи с несигурността и стреса. По този начин се възстановяват и изграждат пълноценни отношения с хората в личния и професионалния живот.