Глутеновата непоносимост е често срещано състояние, проявяващо при все повече млади хора. В тази статия ще разгледаме по-подробно какво представлява това и каква е разликата между чувствителност към глутена и алергия пшеницата.

Глутенова непоносимост, цьолиакия и алергия към пшеница – каква е разликата?

Тези три понятия често се бъркат, но всъщност те са напълно различни едно от друго. След консумацията на глутен могат да се появят симптоми като диария, подуване на стомаха, главоболие и отпадналост.

Преди да предприемете каквито и да е мерки, ние препоръчваме да си направите изследване за непоносимост към глутена в нашия медицински център в София. Така ще определим точното състояние и ще назначим най-подходящото за него лечение.

Цьолиакия

Това е вид автоимунно заболяване, при което имунната система напада клетките, когато консумирате глутен. Това може да доведе до увреждане на тънките черва, което да затрудни консумацията на хранителни вещества. Цьолиакията може да причини и симптоми като диария, болки и подуване на корема.

Заболяването може да се прояви както при раждането, така и на зряла възраст. възможно е състоянието да се активира след операция, бременност, раждане, вирусна инфекция или силен емоционален стрес. Когато имунната система на тялото реагира прекомерно на глутена в храната, реакцията уврежда малките, подобни на тънки косъмчета, вили, които покриват и предпазват тънките черва.

Цьолиакията често се наблюдава при пациенти, които страдат от други автоимунни заболявания, включително диабет тип 1. Според проучвания, състоянието се проявява в резултат на генетични фактори, както и фактори на околната среда.

Алергия към пшеница

Това състояние се влияе не само от консумацията на глутен, а и от приема на други протеини в пшеницата, които действат като антигени – дразнители. Организмът реагира, като образува антитела срещу тях. Този отговор отнема само няколко минути след хранене, затова и състоянието може бързо да бъде диагностицирано.

Алергията към пшеница често се среща при деца, макар че може да засегне и по-възрастните.

Глутенова непоносимост


Подобно на цьолиакията, глутеновата непоносимост се изразява с раздразнения и стомашно-чревни симптоми. Това е най-често срещаната форма на реакция срещу глутена. Разликата при това състояние обаче е, че при пациентите с глутенова непоносимост протеинът не се разгражда и усвоява правилно.

Най-често наблюдаваните симптоми на глутеновата непоносимост са стомашно неразположение и дискомфорт. Може да се появи и подуване на корема – то се наблюдава след консумация на голямо количество храна и е придружено от метеоризъм.

Подуването е често срещано и при хора, които не изпитват непоносимост към глутена. За да разграничите симптомите и да разберете дали протеинът причинява този дискомфорт, наблюдавайте кога получавате тази реакция и дали тя се проявява непосредствено след консумация на глутенови продукти.

Диария или запек – хората с глутенова непоносимост не усвояват правилно протеина, което води до храносмилателни проблеми. Доказано е, че повече от 50% от пациентите с глутенова непоносимост страдат от диария, а около 25% – от запек. Обикновено това са временни симптоми, но ако се появяват твърде често, то трябва да се консултирате със своя лекар.

Стомашни болки – за съжаление те са незабавен и сигурен симптом при пациентите, страдащи от непоносимост към глутена.

Умора – често хората с глутенова непоносимост страдат от спад в тонуса, лесна умора и липса на енергия. Въпреки че този симптом се диагностицира трудно, той може да потвърди състоянието, ако изпитвате един или няколко от другите показатели, докато едновременно с това се уморявате лесно и нямате сила за работа.

Общи болки – възпалителните процеси, които възникват в организма при консумацията на глутен, могат да доведат до болки в цялото тяло. Това включва както корема и стомаха, така и ставите и мускулите.

Диета с изключване на продукти, съдържащите глутен, ефективно се бори със състоянието. В този случай кетогенната диета е изключително подходящ режим за хранене.

Как тялото ни задейства глутенова непоносимост?

Както вече казахме, тялото ни може да отключи глутеновата непоносимост във всяка възраст. Основните алергени в глутена – белтъците глиадин и глутенин, са устойчиви на пълното смилане храносмилателните ензими, намиращи се в стомашно-чревния тракт.

Храносмилателните ензими не са в състояние да разградят напълно протеините с високо съдържание на пролинови остатъци. Пролинът е аминокиселина, градивна единица на протеина, която се съдържа в глутена.

Невъзможността да се усвоят тези протеини позволява на пептидите – големи единици аминокиселини, да преминават през стената на тънките черва. Те лесно преодоляват чревната бариера и достигат други части на тялото, където могат да задействат имунен отговор.

Да обобщим


Глутеновата непоносимост е все по-често срещано състояние, което е предизвикано от протеина глутен, намиращ се в повечето житни култури. Тестените изделия често съдържат глутен, ако не са направени от специални алтернативни продукти, срещани в кето и палео диетите.

Няма лек за непоносимостта към глутен или заболяването целиакия. Безглутеновата е единственото ефективно лечение, което може да намали симптомите. Добре е да се подложите на кръвен тест в нашия медицински център в София, за да се изследвате и да разбере дали наистина сте алергични към глутен, преди да преминете на подобна диета.