Какво е Амниоцентеза

Амниоцентеза, наричана още пренатална диагностика за вродени аномалии на плода, е процедура, при която с тънка игла се взема пробна течност от околоплодния мехур (амниотичен сак), в който се развива ембрионът.

Изтеглената амниотична течност е с жълтеникав цвят и в състава си има клетки от плода – кожа, урина, секрети от белите дробове и устната кухина. От взетата проба се изолират тъканни клетки, от които се прави посявка и се изследва за генетични аномалии у ембриона.

Кога се налага да се извърши амниоцентезата

Амниоцентезата е инвазивен метод за откриване на генетични и/или хромозомни аномалии.

Основните причини за извършване на процедурата:

 • Когато при редовния биохимичен скрининг възникнат съмнения за увеличен риск от аномалии в генетиката на плода – синдром на Даун, Патау, Едуардс;
 • При съмнения относно затварянето на невралната тръба и открити дефекти в нея – т.нар. спина бифида;
 • При възникнали съмнения в процеса на проследяване на бременността за недоразвити бели дробове у плода, особено, ако се очаква бебето да се роди преждевременно;
 • При съмнения за възпалителни процеси в утробата, при несъответстващи резуси на кръвната група между майката и плода;
 • Когато се цели да се докаже бащинство – тогава също се прави амниоцентеза, като от излечените клетки се прави ДНК тест за съответствие на гени;
 • Когато се установи голямо количество околоплодни води, при нужда да се уточнят причините за тази аномалия при бременността.
 • Когато майката е в рискова възраст – повече от 35 години, и процентът за вродени аномалии в плода е завишен;
 • Когато родителите имат родствена обремененост за генетични аномалии.

В кои месеци на бремеността се извършва амниоцентезата

Амниоцентезата се извършва в периода между 16-та и 19-та гестационна седмица. В редки ситуации има възможност тя да се извърши до 21-ва гестационна седмица, но под строг медицински контрол. Ако резултатите са положителни за аномалии в плода и се наложи премахването му, след 19-та гестационна седмица става твърде рисково.

От друга страна, ако процедурата се извърши по-рано, то тогава има по-голям риск от усложнения в протичането на бременността.

Подобна на амниоцентезата е хориалната биопсия. Предимството при нея е, че може да се извърши по-рано, в периода 13-та до 16-та гестационна седмица. Има обаче и недостатъци, а те са неточност в диагнозата и по-висок риск от усложнения в бременността.

“Свети Пантелеймон” е медицински център в София, в който се извърша инвазивната процедура амниоцентеза, както и хориална биопсия на околоплодната обвивка (в периода 13-та до 16-та гестационна седмица). Те се осъществяват с предварителен преглед от лекар специалист и експертна преценка на рисковете за бременността, плода и майката. Здравето на майката и бебето е преди всичко, именно затова се следват строги правила за хигиена, последователност на действията, предварителна подготовка и изследвания, както и непрекъснато медицинско наблюдение.

Как протича амниоцентезата

В медицински център в София “Свети Пантелеймон” процедурата амниоцентеза задължително се планира от лекар специалист. Извършва се предварителна подготовка, както и изследвания на майката и плода, за да се избегнат възможни грешки и нежелани резултати.

За амниоцентезата, в зависимост от желанията и здравето на майката, може да се постави местна упойка, макар и самото изследване да не е болезнено.

При самата процедура се оглеждат добре околоплодните води и положението на бебето, за да се прецени къде е най-подходящото място за инвазивната намеса. Коремът на бременната се дезинфекцира старателно. Със специална тънка игла и постоянно наблюдение с ехограф се извлича около 20 мл. околоплодна течност, която се подлага на анализ за генни изменения и деформации у бебето.

От извлечената течност се изолират клетки от плода и се прави посявка. Резултатите от изследването стават готови за една до четири седмици, в зависимост от находката.

Рискове при процедурата

Макар и в изключително редки случай, при извършване на амниоцентезата може да се появят рискове:

 • Риск от преждевременно прекъсване на бременността, макар вероятността от подобен тип усложнения да е до 0,3%. Изследването е най-рисково, ако се направи по-рано от 16-та гестационна седмица на бременността.
 • Риск от вътрематочна инфекция и прехвърлянето ѝ върху плода, особено ако майката има придружаващи инфекциозни заболявания като СПИН, хепатит и други.
 • Риск от изтичане на околоплодна течност. След процедурата е възможно през влагалището да изтече минимално количество околоплодна течност. Обикновено изтичането спира до една – две седмици. За това се препоръчва след манипулацията, майката да почива и да е в покой 1-2 дни.
 • Риск да премине кръв от плода към майката, което е особено опасно при жени с резус RH-. В такива случаи се предприема провеждане на терапия с т.нар. Анти-Д имуноглобулин, за да не развие майката антитела и да се застраши настоящата и бъдещи бременности.
 • Риск да се нарани плода или пъпната връв с иглата при вземане на проба от околоплодната течност. Този риск е минимален.

За да се изключат напълно рисковете, в медицински център в София “Свети Пантелеймон” извършваме тази процедура след индивидуална, прецизна терапия за всяка майка, с предварителна подготовка от професионалист.

Възстановяване след процедурата

Самата манипулация е безболезнена и с минимален риск от усложнения. След протичането ѝ може да се наблюдават следните реакции при бременната – леки контракции и слаба болка, отшумяващи до два дни след процедурата, слабо кървене или леко кафеникаво зацапване, траещо около ден или два. Общото неразположение отминава бързо, но се препоръчва след вземане на амниотична проба бременните да са в покой за два дни. След това те могат да се върнат към обичайните си ежедневни дейности.