Панкреасът (популярен и като “задстомашна жлеза”) е част от храносмилателната система. Въпреки че е един от малките органи в тялото, освен храносмилателната функция (екзокринна), той има едновременно и ендокринна (хормонална) функция. Като размер достига до 20 см на дължина при възрастни, но тежи под 100 грама.

Структурата на панкреаса се състои от 3 основни части:

 • Глава – тя е в дясната част на жлезата и представлява най-широката част на органа. Обхваната е изцяло от дванадесетопръстника чрез съединителна тъкан. В долната й част вляво се намира израстък, който е точно над горните съдове на мезентериума (удвоената гънка на коремницата).
 • Тяло или корпус– позицията му е зад стомаха и вляво от горните съдове на мезентерията.
 • Опашка– намира се в лявото подребрие, близо до далака (слезка) между стомашно-слезковата връзка.

Основни функции на панкреаса

 • Екзокринна (външна) или храносмилателна функция

За изпълнението на тази функция панкреасът произвежда храносмилателни ензими, които имат съществена роля в процеса на храносмилането. Този популярен с общото название панкреатичен сок, продукт на екзокринната функция, е с ключова роля за усвояването на хранителните вещества.

Ензимите в панкреатичния сок са следните:

 • Амилаза – отговорни за разграждането на сложните въглехидрати до прости захари – монозахариди.
 • Протеаза – отговорни за преработката на протеините в аминокиселини и има съществена роля за запазването на полезните бактерии в червата.
 • Липаза – разграждат мазнините до мастни киселини и глицерин, като същевременно са с ключово значение за усвояването на витамините A, D, E и K.

Как работи панкреасът? При постъпването на храната в стомаха, храносмилателните сокове, произведени от панкреаса, се отделят в дванадесетопръстника. Там се влива и произведеният от черния дроб жлъчен сок, наречен “жлъчка”. Последният също има важна роля в храносмилането, като заедно с панкреатичните ензими участва в преработката на мазнините, протеините и въглехидратите.

Продуцираните от панкреаса ензими са пасивни, докато се влеят в дванадесетопръстника, където се активират при взаимодействието с определено количество жлъчка.

Ендокринна (вътрешна) функция

Чрез секретирането на хормоните инсулин и глюкагон ендокринната функция на панкреаса е отговорна за управлението на точните нива на глюкоза в кръвта. Регулирането на метаболитните процеси има отношение и към осигуряването на нормалните функции на други органи, сред които черния дроб, бъбреците и мозъка. Производството на хормони се осъществява в т.нар. Лангерхансови острови, след което хормоните се освобождават в кръвния поток.

Продуцираният в панкреаса инсулин има редица функции, но основната му е да ограничава нивата на кръвната захар в кръвта. В противовес пък  глюкагонът е отговорен за повишаването на тези нива.

Още един хормон, наречен соматостатин, също има основна роля по отношение на регулирането на глюкозата в кръвта чрез влиянието си върху производството на другите два хормона.

Липсата на инсулинова секреция се дължи на хронично нарушение на ендокринната функция на панкреаса и разрушаване на структурата на бета клетките му, което характеризира заболяването диабет от първи тип. В резултат нивата на кръвната захар в кръвта ще се повишат.

При съществуваща инсулинова секреция на панкреаса, но когато хормонът не се усвоява добре от клетките (т.нар. нарушен инсулинов ефект), се развива диабет от втори тип. За връзката на диабет тип 2 с рак на панкреаса отдавна се акцентира в медицинската теория и практика. Особено при пациенти след 50-годишна възраст този тип диабет е възможно да е едновременно и симптом, и причина за рак на панкреаса.

Тъй като често не се проявяват специфични симптоми при редица заболявания на панкреаса, най-добрата грижа е профилактиката. Можете да се прегледате при едни от най-добрите специалисти в областта в нашия медицински център в София.

Освен по отношение на гореизброените две основни функции на панкреаса, неговата ключова роля за здравето се определя и от факта, че с него е свързана и нормалната работа на редица други органи, сред които:

 • Стомахът се намира непосредствено до панкреаса и при заболявания на органа пациентите често локализират болката в стомаха.
 • В дванадесетопръстника се отделя панкреатичният сок.
 • Общ жлъчен канал – освен че се намират в съседство, често заболяванията на единия орган се отразяват и на функциите на другия.
 • Далак – опашката на панкреаса се опира в далака.

Панкреасът също така е в съседство и с големи кръвоносни съдове, като аортата и долната празна вена; горната мезентериална артерия и далачната и горната мезентериална вена.

Профилактичен преглед на панкреаса можете да запишете лесно и удобно в нашия медицински център в София.